Voldoende vitamine D is belangrijk voor onze gezondheid en voor veel vitale processen in ons lichaam. Toch zijn er veel mensen met een vitamine D-tekort, misschien wel zonder dat ze het zelf beseffen. Botontkalking en spierpijn zijn maar 2 van de vele gevolgen van een vitamine D-tekort.
Wat is vitamine D?
Vitamine D, ook wel de zomervitamine genoemd, behoort tot de groep van de vet oplosbare vitamines (A, D, E en K). Die vitamines zijn oplosbaar in oliën/vetten en kunnen (deels) opgeslagen worden in je lichaam. Je lichaam kan vitamine D opslaan in vetweefsel en organen. Daarnaast is vitamine D een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan produceren. Wetenschappers benoemen vitamine D ook wel als een hormoon. Het heeft hormoonachtige effecten in het lichaam en het is niet per se afkomstig uit voedsel, zoals bij veel andere vitamines wel het geval is. Het is één van de weinige vitamines die het menselijk lichaam zelf kan aanmaken.
Hoe wordt vitamine D gevormd?
Vitamine D wordt aangemaakt en opgeslagen door je huid wanneer die wordt blootgesteld aan het zonlicht. Je kan het ook innemen als supplement en je vindt het (in beperkte mate) in bepaalde voeding zoals vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. In voeding vind je 2 vormen van vitamine D namelijk ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3). Door uv-straling, wat onderdeel is van zonlicht, bekom je die 2 vormen van vitamine D. Vitamine D3 vind je in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, aangezien die wordt gevormd in de huid van mens en dier onder invloed van ultraviolet licht. Vitamine D2, daarentegen, is de plantaardige vorm van vitamine D en wordt gevormd in bepaalde paddenstoelen en schimmels. In supplementen en verrijkte voedingsmiddelen wordt zowel vitamine D2 als vitamine D3 gebruikt. Vitamine D3 is krachtiger qua werking dan vitamine D2.
Hoeveel vitamine D heb ik dagelijks nodig?
Onderzoekers raden een dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D aan. Alleen 70-plussers hebben 20 microgram per dag nodig.
De invloed van vitamine D voor je huid
Een tekort aan vitamine D kan een slechte invloed hebben op je huid. We sommen de meest voorkomende symptomen op wanneer je een vitamine D-tekort hebt.
- Grotere kans op huidaandoeningen
Door voldoende vitamine D in je lichaam te hebben, kunnen bepaalde ontstekingen in de huid verminderen en kan je lichaam vechten tegen huidaandoeningen zoals acne en rosacea. Bij een tekort ben je daar dus vatbaarder voor. Je zweet meer, je huid is droger, sneller geïrriteerd en je hebt meer last van puistjes.
- Last van puistjes
Door een vitamine D-tekort kan je sneller zweten, zowel in je gezicht, als over je hele lichaam. Je huid wordt droger, sneller geïrriteerd en bijgevolg heb je sneller last van puistjes.
- Een grauwere huid
Vitamine D is een belangrijke factor om een glanzende en gezonde huid te behouden. Wanneer je een tekort hebt, kan de huid er grijziger en doffer uitzien.
- Donkere kringen
De grootste oorzaken van donkere kringen zijn vermoeidheid en een vitamine D-tekort.
- Zichtbaardere rimpels
Fijne lijntjes en rimpels kan je voorkomen door voldoende vitamine D in je lichaam te hebben.
- Een droge huid
Een drogere huid tijdens de koude wintermaanden is volkomen normaal. Merk je dat je huid opvallend droger is dan anders of voelt het wat jeukerig aan? Dan heb je misschien een vitamine D-tekort. Je kan vooral last krijgen van een droge huid op je wangen, kin en voorhoofd. In extreme gevallen kan je last hebben van eczeem, omdat je immuunsysteem niet meer goed functioneert.
Waarom is vitamine D goed voor je?
Vitamine D is een belangrijke vitamine voor vitale processen van ons lichaam.
- Vitamine D is goed voor de beenderen
Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de opname van calcium voor je beenderen en is daarom van invloed op het proces van botweefselvorming en de botdichtheid. Door je vitamine D-niveau op peil te houden, loop je minder risico op het ontwikkelen van stressfracturen en beperk je botontkalking. Daarmee verminder je het risico van osteoporose op latere leeftijd.
- Vitamine D is goed voor de spieren
De zomervitamine zorgt voor een goede functionering van de spieren. Als je een tekort hebt aan vitamine D, kan je last krijgen van spierpijn, spierkrampen, zwakte en vermoeidheid.
- Vitamine D is goed voor de tanden
Fosfor uit eten wordt goed opgenomen en hecht zich aan de tanden naarmate we ouder worden. Daardoor blijf je een gezond gebit behouden.
- Vitamine D heeft een grote invloed op de algemene gezondheid
Een vitamine D-tekort kan zorgen voor een slecht functionerend afweersysteem en een slechte verdediging tegen bacteriën. Als je een ernstig vitamine D-tekort hebt, kan je lichaam zich niet alleen slechter verdedigen tegen infecties, maar verhoogt je ook het risico op hartlijden, bepaalde kankers, type 2 diabetes en auto-immuunziekten zoals type 1 diabetes of multiple scelorise bij genetisch gevoelige personen.
- Vitamine D is goed voor het hart
Aangezien ons hart een spier is, kan het gevaarlijk zijn om een calciumtekort te hebben. Daarom is voldoende vitamine D goed voor het hart. Het verlaagt de hoeveelheid triglyceriden in het bloed, stimuleert de bloedcirculatie en verbetert cholesterolwaarden.