Cellulite: wat is het en hoe kom je eraan?

Cellulite: wat is het en hoe kom je eraan?

Cellulite, sinaasappelhuid, putjes; … Iedereen weet vast wel wat we daarmee bedoelen. Heb je er zelf last van? Maak je geen zorgen, want 85 a 90% van de vrouwen krijgt er met te maken.  

Wat is cellulite?

Cellulite, ook wel bekend als sinaasappelhuid, is te wijten aan een veranderende structuur van de vetcellen en van het bindweefsel onder de huidoppervlakte. De vetcellen worden dan groter, drukken tegen het bindweefsel onder de huid en vormen op die manier kuiltjes en bobbeltjes in de huid. Bovendien kunnen veranderingen in de bloedtoevoer zorgen voor extra vochtopbouw in het bindweefsel. Daarnaast kunnen er door een slechte bloedcirculatie koude plekken ontstaan waar de putjes zich vormen. Cellulite komt het vaakst voor bij vrouwen en dan voornamelijk op de heupen, dijen, en billen. Het komt amper voor bij mannen, omdat ze een andere verdeling van vet-, spier- en bindweefsel hebben. Al het vetweefsel van je lichaam zou in principe kunnen zorgen voor cellulite of sinaasappelhuid, het is dus volkomen normaal. Er bestaan verschillende gradaties van cellulite:

  • Lichte cellulite: je ziet amper/geen cellulite en de huid ziet er glad uit, maar je ziet wel cellulite als je de huid samenknijpt.
  • Middelmatige cellulite: licht bobbelige huid wanneer je de spieren samenspant.
  • Sterke cellulite: duidelijk zichtbare cellulite die vaak gepaard gaat met striae.
  • Zware cellulite: bepaalde gebieden hebben duidelijk voelbare en zichtbare putjes en er is ook diepe striae aanwezig.
Test om te checken of je cellulite hebt

 

Op welke plaatsen kan je cellulite krijgen?

Cellulite vormt zich meestal op de heupen, dijen en billen, maar kan zich ook op andere plekken vormen:

  • Buik: vaak is dit op het onderste gedeelte van de buik. Vrouwen die cellulite op die plek hebben, hebben vaak last van spijsverteringsstoornissen, een prikkelbare darm, constipatie of leveraandoeningen.

 

  • Nek: cellulite aan de achterkant van je nek is vaak te wijten aan langdurige stress. Stress zorgt voor spanning in de spieren, dus ook de nekspieren, waardoor je uitgelijnde wervels en ontstoken weefsel krijgt.

 

  • Bovenarm: komt meestal voor bij oudere vrouwen en is meestal het gevolg van een slechte doorbloeding.

 

  • Voorzijde van de dij: vaak een gevolg van te weinig beweging, een verminderde bloedcirculatie en te weinig vocht. Mannen kunnen dat ook hebben.

 

Wat is het verschil tussen cellulite en cellulitis?

Cellulite wordt vaak verward met cellulitis, maar het is NIET hetzelfde! Cellulite is een aandoening die volkomen onschuldig is. Daarentegen is cellulitis een soort huidontsteking ofwel bacteriële infectie die wordt veroorzaakt door het onderhuidse bindweefsel. Dat kan zorgen voor een erg rode huid, zwelling, pijn en hoge koorts.

Oorzaken van cellulite

Overgewicht is geen oorzaak van cellulite. Cellulite heeft niks te maken met de hoeveelheid vet die je hebt, maar wel met de verdeling van je vet.   Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd dat met 100% volle overtuiging kan zeggen wat de oorzaak is van cellulite. Het is waarschijnlijk een combinatie van een aantal factoren:  

  • Insuline: er is een vermoeden dat insuline een rol speelt bij de vetafbraak en de vetopslag en daardoor voor cellulite zorgt.

 

  • Geslachtshormonen: aangezien vrouwen het veel meer krijgen dan mannen, is het duidelijk dat de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en prolactine een actieve bijdrage hebben. Prolactine is een hormoon dat zorgt voor melkproductie in de borsten en maakt een vrouw aan op het einde en na de zwangerschap. Cellulite is daardoor zichtbaarder.

 

  • Puberteit: in de puberteit krijgen veel vrouwen cellulite in de dijen, vooral aan de achterzijde van de bovenbenen.

 

  • Oestrogeen: oestrogeen activeert de vetcellen in de dijen, waardoor je meer kans heb op cellulite.

 

  • Geslacht: zoals we al vermeldden, hebben vrouw meer kans op cellulite dan mannen. Hoe komt dat? Vrouwen hebben een grotere hoeveelheid vetcellen dan mannen en hebben een ander bindweefselpatroon.

 

  • Levensstijl: als je een zittende job hebt, heb je meer kans om cellulite te krijgen. Dat is te wijten aan een verminderende bloedtoevoer, waardoor het vetweefsel vatbaarder is voor cellulite. Ook ongezond eten zoals vet, te veel zout, te weinig vitaminen en vezels, roken en veel alcohol drinken kunnen cellulite stimuleren.

 

  • Erfelijke aanleg: als je (groot)moeder veel cellulite heeft, is er een grote kans dat jij er ook last van zal hebben.

 

  • Ouder worden: naarmate je ouder wordt, wordt je huid dunner en minder elastisch, is er een slechtere afvoer van afvalstoffen en heb je dus meer kans op cellulite.

 

  • Medicijnen: medicijnen die een invloed hebben op de hormoonhuishouding zoals de anticonceptiepil en zware antidepressiva kunnen cellulite aanwakkeren.

  Schaam je niet en omarm je imperfecties Cellulite is dus onschuldig en volkomen normaal, je hoeft je er zeker niet voor te schamen. Er zijn een aantal oorzaken zoals erfelijke aanleg, leeftijd, hormonen, geslacht, … die een invloed kunnen hebben op cellulite en het komt het vaakst voor op je dijen, benen en billen. Verwar het zeker niet met cellulitis, want dat is een ander verhaal. Cellulite thuis behandelen met de Body Slimming tool.      

Terug naar blog